Noen fordeler ved tjenestekonsesjon for BPA er:
- Det gir fleksibilitet i forhold til ulike behov, samtidig som det gir forutsigbare rammebetingelser og kostnader.
- Det gjør det mulig for flere leverandører å kunne tilby tjenesten i kommunen, og man gir brukerne mulighet til å velge den leverandøren som dekker ens behov best (fritt brukervalg)
Kontrakter med eksterne leverandører om levering av BPA-tjenester må inngås i henhold til regelverket om offentlige anskaffelser. Difi har utarbeidet en fyldig veileder om anskaffelser av helse- og sosialtjenester, som gir en grundig innføring i regelverket og gjennomgang av forberedelser og gjennomføring av anskaffelsesprosessen, se Veileder for kjøp av helse- og sosialtjenester (ekstern lenke).
Uloba anbefaler at man setter seg inn i regelverket og mulighetene, og bruker tid på anskaffelsesprosessen så man sikrer best mulig resultat for brukere og kommunen.
Under følger en liten oversikt og noen praktiske råd.
Utlysning av tjenestekonsesjon skjer normalt via DOFFIN eller annen anskaffelsesportal.
Det må utarbeides et konsesjonsgrunnlag som definerer kravene for å få konsesjon og innholdet i de tjenestene som skal utføres. Sentrale momenter her er:
- Generell beskrivelse av tjenestekonsesjonen
- Regler for gjennomføring av konsesjonstildelingen
- Vilkår for konsesjon og kontraktsbetingelser
Beskrivelse av konsesjonsordningen
- Redegjøre for ordningen – eventuelle tak for antall leverandører og mulighet til å innvilge nye konsesjoner i konsesjonsperioden
- Redegjørelse for BPA-ordningen i kommunen. Innhold og omfang
- Fremdriftsplan m.v.
Vilkår for tjenestekonsesjon for BPA
Under følger eksempler på vilkår som kan oppstilles.
Kravene som oppstilles må vurderes konkret og ut fra kommunens behov.
- Alminnelig krav til lovlig etablert foretak, skatt og avgift, HMS, økonomisk og finansiell stilling mv.
- Kravene til leverandørene:
- Faglige kvalifikasjoner, kompetanse på å drive opplæring og veiledning av arbeidsledere
- Erfaring og kompetanse på BPA; krav om at leverandøren eller nøkkelpersoner har minimum 3 års erfaring med leveranser av BPA-tjenester, dokumentert ved referanseliste med beskrivelse
- Gjennomføringsevne og kapasitet; krav om dokumenter, oppdragsforståelse og evne til å gjennomføre oppdraget i samsvar med oppdragsgivers behov.
- Oppfyllelse av forskriftskrav for sosial- og helsetjenester.
- Krav knyttet til utførelse av tjenestene
- Regelverk; krav om at tjenestene utføres i overensstemmelse med til enhver tid gjeldende lover og forskrifter, og er i samsvar med rundskriv og veiledninger fra statlig eller kommunal myndighet.
- Bemanning; krav om at leverandørens ansatte som skal jobbe som assistenter skal; Være over 18 år, ha tilfredsstillende norsk språkkunnskaper, vise høflighet, respektfull og livsnøytral fremferd i jobben, utføre arbeidet med høy faglig og etisk standard. Politiattest ved arbeid for barn og personer med psykisk utviklingshemming.
- Rutiner og opplæring; program for opplæring og veiledning av assistenter, rutiner for opplæring og veiledning av arbeidsledere, administrative ressurser og lederverktøy til arbeidsleder, rutiner for vikardekning og håndtering av personopplysninger.
Kravene må godgjøres med relevant dokumentasjon eller egenerklæring om at kravet er tilfredsstilt.
Kontraktbetingelser
- Kontraktsperiode
- Vederlag; satser og prismodell
- Kontraktbestemmelser: NS 8435 Alminnelig kontraktbestemmelser for brukerstyrt personlig assistanse (BPA), er en balansert og gjennomarbeidet standardavtale som er utarbeidet av Standard Norge og anbefales benyttet.
Dette er også i samsvar med prinsippet om å bruke fremforhandlede og balanserte kontraktstandarder der disse finnes (jfr Forskrift om offentlige anskaffelser §8.12 (ekstern lenke), første ledd). Standarden har også tilhørende blanketter for avtaledokument med leverandøren og for den individuelle avtalen med brukeren.
Det er viktig at konsesjonsgrunnlaget, og kravene som stilles til leverandørene og tjenestene, er tilpasset i forhold til kommunens og de aktuelle tjenestemottakernes behov. Det må oppstilles klare krav med spesifikasjon av dokumentasjon som leverandørene skal levere.
Kvalitetssikring
Tjenestekonsesjon sikrer at leverandørene har nødvendig kvalifikasjoner for å utføre oppdraget og at tjenestene oppfyller gitte krav til innhold og kvalitet til en forhåndsavtalt pris. Det betyr at alle leverandørene har de samme rammebetingelsene for de tjenestene som tilbys.
Det er den enkelte tjenestemottaker som velger hvilken leverandør han/ hun ønsker å benytte. Det innebærer at konsesjonshaverne konkurrerer om å levere den beste tjenesten. Dette sikrer at tjenestemottakeren får den tjenesten som er best for seg og sikrer sunn konkurranse mellom leverandørene i et marked der man primært konkurrer på tjenestekvalitet fremfor pris.
Kommunene er bundet av de rammene som er trukket opp i konsesjonsvilkårene (slik som definert i tjenestekonsesjonskontrakten og tjenestekonsesjonsgrunnlaget). Det innebærer at kommunen ikke kan gjøre vesentlig endringer i disse i konsesjons- perioden. Tjenestekonsesjonskontrakten binder også leverandørene og tjenestemottakeren, som ikke kan levere/ motta noe som er i strid med prinsippene i konsesjonen.
Inspirasjon til utarbeidelse av konsesjonsgrunnlag kan hentes fra konsesjons-grunnlag utarbeidet av andre kommuner, se Doffin (ekstern lenke).
Om Norsk Standard (lenke) i tillegg legges til grunn for konsesjonstildelingen, er prosessen helt ukomplisert og sikrer avtaler som ivaretar både kommunens og brukerens interesser.
Hvis du trenger med informasjon om tjenestekonsesjon, kan du sende en epost til kundeansvarlig@uloba.no.