Tove Linnea Brandvik i debattpanel
Tove Linnea Brandvik satt i panelet under den delen av Zero Conference som handlet om likepersonsarbeid.
Foto: Miro Gravrilovic

Viktigheten av likepersonsarbeid

Avdelingsleder Tove Linnea Brandvik snakket om Ulobas likepersonsarbeid på en internasjonal konferanse i Wien.

​​​​​​Arbeid og yrkesopplæring var temaet for årets Zero Conference, som ble arrangert i Wien mellom 22. og 24. februar.

Tove Linnea Brandvik, som er leder for politisk avdeling i Uloba - Independent Living Norge SA, deltok i en debattsamtale på konferansen. Samtalen handlet om likepersonsarbeid og å bruke funksjonshemmedes kompetanse på inkludering og tilgjengelighet.

Våre rådgivere er likepersoner​​

Som Independent Living-organisasjon har Uloba lang og god erfaring med likepersonsarbeid. Våre rådgivere må selv ha erfaring med å lede en BPA-ordning, for å kunne gi best mulig råd til andre arbeidsledere.

- Likepersonsarbeid er universelt og menneskelig, minnet Tove Linnea Brandvik om. 

Hun ga eksempler på hvordan vi alltid har delt erfaringer med mennesker i samme situasjon som oss, for eksempel når kvinner som skal føde, snakker med andre mødre.

- Likepersonsarbeid handler om å utveksle informasjon på likefot. ​Du får vist din egen kompetanse, samtidig som du gjør andre sterkere.

Uloba må dra lasset​​

Tove Linnea Brandvik beskriver ​at hun og ENIL-leder Jamie Bolling måtte jobbe for å få med salen på at ​likepersonsarbeid ikke handler om å la andre fortelle deg hva du skal gjøre.

- Mye av det andre som ble presentert, var eksempler på mentorarbeid, sier hun og legger til:

- ​I denne settingen blir det tydelig at vi har nådd mye lengre i Skandinavia enn i resten av verden. På Zero Conference var det ikke funksjonshemmede som snakket på egne vegne. Men hvis ikke vi deltar i fora som dette, er det ingen som drar lasset.

​​​Konferansen handler om likestilling

​​Zero Conference er det årlige arrangementet til Zero Project, som ønsker å presentere de beste politiske og praktiske tiltakene for å oppnå likestilling for funksjonshemmede.

Flere Uloba-ansatte deltok på konferansen i år, hvor Uloba dessuten hadde vært med på å nominere Oslo kommunes traineeordning for funksjonshemmede.

Tradisjonell tenkning om funksjonshemmede​​​

- Dette er en viktig arena, først og fremst for å bli realitetsorientert og bli minnet på hvor langt vi har kommet og hvor langt vi har igjen, sier Vibeke Marøy Melstrøm.

Hun er generalsekretær i Uloba - Independent Living Norge SA, og forteller at den tradisjonelle tenkningen om funksjonshemmede fremdeles er fremtredende på konferansen.

- Det er betegnende hvordan ting gjøres spesielt, istedenfor å se funksjonshemmede som en del av et mangfold, sier hun.

Hun får bekreftet at Uloba er på riktig vei med vårt arbeid.

- Det inspirerer til å jobbe videre, og vi har et stort ansvar for å formidle vår erfaringsbaserte kunnskap, sier Vibeke Marøy Melstrøm.​

Skriv ut Tips en venn