En mann med Downs syndrom utkledd som etterforsker med frakk og kamera ved et avsperret funnsted
"Polisen": Skuespiller Mats Göran Melin er blant modellene i fotoutstillingen "Ikoner".
Foto: Emma Svensson

Utviklingshemmede ble ikoner

Fotografiska Museet i Stockholm ville at utviklingshemmede skal bli sett.

- Alle mennesker er ulike på sin måte, sier Ida Johansson. Som skuespiller i Glada Hudik-teatern, hvor alle skuespillerne er funksjonshemmet, er hun å se i fotoutstillingen Ikoner. Ida Johansson er fotografert som ballerina, fordi hun ville vise frem sitt dansetalent.

- Jeg har fått kjempefine kommentarer fra folk som har sett utstillingen. De sier det er et vidunderlig bilde og at jeg er vakker!

En kvinne med Downs syndrom danser på en røyklagt scene i hvit, fjærprydet ballettkjole.

Inkludering​

Ida Johansson håper at bildene av henne og skuespillerkollegene får formidlet nettopp det at vi alle er ulike.

På en sommerleir som Glada Hudik-teatern arrangerte i Portugal for personer med Downs syndrom, fikk to av kostymearbeiderne ideen til en fotoserie. De kontaktet Fotografiska museet, som likte ideen og knyttet til seg fotograf Emma Svensson og andre samarbeidspartnere.

- Vi tror på menneskers likeverd og vil være et inkluderende hus, sier Margita Ingwall. Hun er PR- og markedsansvarlig på Fotografiska Museet.

Ut av usynligheten​

I Ikoner ser vi blant annet en dronning, en superhelt, en politietterforsker, en brud. De er utkledde og iscenesatt, og fellestrekket som samler dem i denne utstillingen, er diagnosen deres.

Margita Ingwall benekter at de bidrar til å forsterke oppfatningen om en ensartet gruppe.

- Nei, dette er ikke annerledes enn når en fotograf har en utstilling med bilder av mennesker i Louisiana etter orkanen; vi samarbeider med en gruppe mennesker som representerer et tema. Med 25 utstillinger i året kan vi løfte frem mange ulike tema, sier hun.

- Temaet for denne utstillingen er å løfte frem det faktum at dette er en gruppe mennesker som gjennom historien ikke har blitt sett. Nå blir de sett også på Fotografiska Museet.

Fortelle​r om fordommer

En film om arbeidet i fotostudio vises som en del av utstillingen.

- Jeg er modig! sier superhelt Filip i gul kappe.

- Er du modig som helt? spør reporteren.

- Jeg er modig som meg selv!

I et eget videorom på museet ser vi intervjuer med noen av fotoobjektene og deres foreldre. De forteller om motstand de har møtt som foreldre til utviklingshemmede barn – press for ikke å la barna vokse opp med familien sin og fordommer fra venner og naboer.

- Hvilket inntrykk vil dere at publikum skal sitte igjen med?

- Vi håper dette skal være en øyeåpner for at alle har lik verdi. Det er lett å si at alle har lik verdi, men vi må også erkjenne det og leve etter det, sier Margita Ingwall.

Kvinne med Downs syndrom i svart kappe med stor, hvit krage bak talerstol med mange mikrofoner. Ornamenterte søyler bak henne.

U​nødige beg​rensninger​​​

- Flere av dem som er fotografert, viser sine drømmer på bildene. Hva tenker du om deres mulighet til å følge drømmene sine?​

- Jeg tenker at noen ganger går det, og noen ganger går det ikke. Jeg kan heller ikke bli dronning eller ballerina. Begrensninger er en del av vår skjebne, men det viktige er å se at for utviklingshemmede er det satt mange unødige begrensninger.

Utstillingen på Fotografiska Museet avsluttet den 5. juni, men i sommer kan du se bildene på Hälsinglands länsmuseum i Hudiksvall. Se også utstillingen på aftonbladet.se.

Denne artikkelen sto på trykk i Selvsagt nummer 10. Les hele Selvsagt i tilgjengelig PDF-utgave (4 MB).

Skriv ut Tips en venn