Nærbilde av Una Ruud foran rødmalt vegg
Assistent Una Ruud opplever at kommunene setter assistenter og arbeidsledere opp mot hverandre.

Hvorfor reisebegrensninger med BPA?

Kommuner som begrenser reisefriheten vår med BPA, begrunner det med assistentenes arbeidsvilkår. Assistent Una Ruud mener det klinger falskt.

Slik gjør Uloba det

​Det er alltid frivillig for assistentene å være med på reise.
Før overnattingsreiser skal det alltid foreligge en reiseavtale, i henhold til tariffavtalen, for å sikre assistentenes rettigheter.
Avtalen inneholder arbeidsplan med klokkeslett for arbeidsøktene, reisemåte, type overnatting, diettgodtgjørelse og reiseforsikring.
På reise kan assistentene jobbe inntil 13 timer i døgnet eller 64 timer i uka, i maksimalt fire uker, mot at de har pålagt hviletid etter reisen. 

​​​​Una Ruud (28) har jobbet som personlig assistent i Uloba – Independent Living Norge SA i over tre år, og reagerer sterkt på begrensningene og varslingsplikten for reising med BPA. 

- Jeg har inntrykk av at kommunene har en forestilling om at disse reiserestriksjonene beskytter meg som arbeidstaker. Det klinger falskt, mener hun. 

- Kommunen har aldri spurt meg om hvordan jeg har det på jobb ellers, og de bryr seg aldri om mine rettigheter som arbeidstager blir ivaretatt på andre områder. Da er det rart at de kjører fram assistentenes rettigheter så sterkt akkurat her. 

Hun føler at kommunen prøver å innskrenke arbeidslederens rettigheter i et misforstått forsøk på å ivareta hennes. 

- De setter oss på en måte opp mot hverandre, sier hun.

Føler seg godt ivare​tatt i Uloba

- Hvordan kan arbeidsgiveren og arbeidslederen best sikre assistentene på reise?

- Ved hjelp av en god tariffavtale, god kommunikasjon på forhånd og en skriftlig reiseavtale for hvordan reisen skal foregå.

Og nettopp disse elementene mener Una Ruud blir godt ivaretatt gjennom Uloba.

- Jeg har en arbeidsleder, en arbeidsgiver, en tariffavtale og en reiseavtale som sikrer mine rettigheter. Og før hver reise må jeg godta vilkårene for akkurat denne reisen, avslutter Ruud. 

Assistentene bli​r brukt som gisler

Hovedtillitsvalgt for Ulobas assistenter, Britt Øyen, sier at kommunenes reiserestriksjoner ikke ivaretar noens interesser. 

- Ulobas tariffavtale ivaretar assistenter på reise på en god måte. Egne reiseturnuser blir utarbeidet og disse er i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser og tariffavtalen mellom Uloba og Fagforbundet.

- Hvordan fungerer det der kommunene er arbeidsgiver for assistentene?

- Der er det også tariffavtale med Fagforbundet, så dette er et oppkonstruert problem.

Britt Øyen legger til: 

- Reiserestriksjoner for funksjonshemmede med BPA er etter mitt syn et forsøk fra kommunene på å beholde kontrollen over folks liv, og det er ikke det som er hensikten med å ha en slik ordning. Assistentene skal ikke brukes som gisler i en situasjon der kommunene ikke vet hva som er deres oppgave og aktivt forsøker å ødelegge BPA-arbeidslederens rett til å styre eget liv og hverdag.​

Denne artikkelen sto på trykk i Selvsagt nummer 11. Les PDF-utgaven av Selvsagt nummer 11.

Les også:

​Trekkfugl på nåde​​

Restriktiv frihet​

Skriv ut Tips en venn