Fasadebilde av Høyenhall
Høyenhall Helse og Rehabilitering ligger i Steinsåsen i Hole kommune.
Foto: Finn Ståle Felberg og Cornelius Poppe/Scanpix

- Høyenhall er ren oppbevaring

Innesperret og frihetsberøvet i fengsel eller langtidsopphold på en institusjon – mot sin egen vilje. Vi har besøkt Høyenhall Helse og Rehabilitering utenfor Hønefoss og sammenliknet med Halden fengsel. Hvor er de beste levekårene?

​​​​​Flere pårørende til pasienter som har vært på rehabilite​ring ved Høyenhall Helse og Rehabilitering er sterkt kritiske til institusjonen.

– Høyenhall er ren oppb​evaring av mennesker, sier Veronica Sørlie.

Hun hadde sin sønn Terje (34) på Høyenhall i ett år.

– Terje ble rammet av hjerneblødning og var på Sunnaas i tre måneder før han ble overført til Høyenhall. I ett​ertid er jeg glad for at vi kom oss vekk derifra, sier Veronica Sørlie fra Nittedal.

Høyenhall Helse og Rehabilitering AS ligger i Steinsåsen, i Hole kommune. Historien om Høyenhall går helt tilbake til 1937, da Oslo Vanførelag bygde et «feriehjem». Institusjonen ble bygget i 1947, men ble revet i 1968, til fordel for dagens bygg. Høyenhall ble da betegnet som en av Nord-Europas mest moderne institusjoner. Institusjonen er i dag privat eid og drevet.

Terje Sørlie Skaug har den siste tiden vært plassert på aldershjem i hjemkommunen Nittedal. Se​lv om hun er kritisk til at sønnen er på aldershjem, er ikke Høyenhall lenger et alternativ.

​​​Møtt av vaktmesteren

- Da vi kom til Høyenhall fø​​​rste gang, ble vi møtt av vaktmesteren. Det tok to timer før vi fikk kontakt med noen fra personalet. Terje var i utgangspunktet glad for å ha fått plass her, men i ettertid vil jeg si det var et skrekkelig opphold. Det var egentlig en skam at Terje ble sendt til Høyenhall, fordi dette stedet er ren oppbevaring av mennesker. Det er totalt fravær av omsorg. Første gang jeg besøkte min sønn, lå han og gråt og ville hjem. Han lå alene på et rom bak fortrukne gardiner, forteller Veronica Sørlie.​

En gang hennes foreldre kom for å besøke Terje, satt han i rullestol ​​foran et åpent vindu og holdt på å «fryse i hjel». To timer senere kom noen fra personalet for å se til Terje.

- Det er synd at Høyenhall er som det er. Det er et fint sted, men det er store mangler innen personal og ledelse, sier Veronica Sørlie.​

Terje Skaug Sørlie i sykehjemsrom

Ble motarbeidet​​​​

Lill Anita Aronsen fr​​a Sarpsborg er også kritisk til Høyenhall Helse og Rehabilitering. Hennes sønn Frode Alexander (25) fikk store hodeskader etter en trafikkulykke.​

- Etter en måned på Høyenhall, ville han hjem. Høyenhall var ikke riktig sted, men fo​rdi kommunen hadde forhåndsbetalt for tre måneder med fysioterapi, holdt Frode ut de to siste månedene, sier Lill Anita Aronsen.​

Familien var sterkt uenig i rehabiliteringen og opptreningen, men ble ikke møtt med forståelse fra insti​tusjonen.

Mangel på om​sorg

Tove Johansen er fra S​​pydeberg. Hennes sønn Thomas (24) pådro seg hodeskade etter en ulykke.

- Etter et opphold på Sunnaas fikk Thomas kranglet seg til plass på Høyenhall, men etter et snaut år fikk han heldigvis reise videre.​​​ Helse Sør Øst og Sunnaas kan ikke vite hva de sender pasientene til, mener Tove Johansen.

Ansatte har ikke tid​

Lena Bjørklund er mor til Anita Elisabeth (24), som også var på Høyenhall. ​

-Høyenhall ønsker å fremstå som en fullverdig rehabiliteringsinstitusjon og har alle fysiske ​forutsetninger for å kunne klare det. Dessverre er stedet drevet etter hva som passer de ansatte og ikke hva som passer brukerne, sier Lena Bjørklund.

Min datter ble truet​​​​

Siv Skums datter Martine kom fra Sunnaas til Høyenhall i 2012 med stort behov for rehabilitering etter en trafikkulykke.

- Jeg leverte i alt fem avviksmeldinger den tiden Martine var på Høyenhall.

Siv Skum forteller om da datteren skulle bade, noe Martine hadde angst for å gjøre, fordi hun fryktet å falle ut av heisen som bl​​e benyttet.

- Den ene sykepleieren regelrett ​​​truet Martine. Med pekefingeren opp i ansiktet hennes, sa hun at «hvis du ikke nå slutter å skrike nå, så får du aldri bade igjen». Da gikk jeg inn og tok affære. Jeg hentet to stropper med borrelås, og da ble Martine trygg igjen. Sykepleieren sa: «Bare spring til ledelsen for å sladre, du».

Siv​​​ Skum sier at ledelsen bare har fokus på de ansatte og ikke på pasientene.

- Det er på tide at noen setter stopper for driften på Høyenhall og d​en manglende kompetansen på stedet, sier hun.

Alle pårørende vi har snakket med har gitt ros for den fysikalske behandlingen man mottar på Høyenhall. Kritikken mot de ansatte gjelder i​​kke alle, noen av pleierne får skryt for å være pliktoppfyllende og behjelpelige.

De vi har intervjuet, har vært på kortvarige rehabili-teringsopphold på Høyenhall, men institusjonen har også en avdeling hvor funksjo​​​​nshemmede bor lenge.

– Gråter når je​g drar

Kassiani Zissis Eriksen har vært rå​​​dgiver i Uloba – Independent Living Norge siden 2011. Hun har flere ganger forlatt Høyenhall gråtende.

- Jeg har besø​kt mange institusjoner og har selv arbeidet som hjelpepleier ved en institusjon. På Høyenhall er menneskene fratatt enhver selvrespekt. Noen går skitne omkring, noen sitter​​​ nakne på rommet og får sanksjoner som om de var barn. Noen må legge seg klokken 13, og blir ikke skiftet på om de tisser i buksa, sier hun.

- Sist gang jeg var der, snakke​t ikke jeg og assistenten min sammen de to første milene i bilen hjem. Vi var begge sterkt preget av hva vi hadde opplevd, forteller Kassiani Zissis Eriksen.

​​​​Høyenhall Helse og Rehabilitering

 • Består av to avdelinger, en rehabiliteringsavdeling og en avdeling for "lengeboende".
 • I alt finnes 27 rom, men ikke alle rommene er tatt i bruk.
 • 45 årsverk er knyttet til den daglige driften.
 • Pasientene er i aldersgruppen 18 - 60 år.
 • Gjennomsnittlig behandlingstid er fra seks til 24 måneder

Hald​​en fengsel – dømt til det gode liv

 • Halden fengsel er et av Norges største fengsler med cirka 250 innsatte. Kriminalomsorgen har lagt godt til rette for at innsatte skal rehabiliteres og stå godt rustet til de er tilbake i samfunnet.
 • I et eget besøkshus kan familie, kone og barn, være sammen inntil 24 timer. På besøksrommet er det godt tilrettelagt for et hyggelig gjensyn.
 • Det er slutt med gitter foran vinduet. "Cella" likner et singel hotellrom.
 • Rommene låses opp klokken 07.30 og låses igjen kl 20.30. 
 • En innsatt lager sin egen frokost på kjøkkenet. 
 • De innsatte skal ha mye frisk luft og de oppholder seg utendørs minst en time om dagen.
 • Fengselet er godt tilrettelagt for utdanning og skolen har 25 årsverk. NAV har eget kontor bak murene.
 • Fengselet har eget musikkstudio, bibliotek, treningsrom og gymsal med klatrevegg.
 • Fengselet har ikke kirkerom, men helligrom. Her kan man gå i fredagsbønn eller gudstjeneste. Fengselet har to prester og en imam. 

Høyenhall svarer: Ønsker tilbakem​​​eldinger​

Denne artikkelen sto på trykk i Selvsagt nummer 11. Les hele Selvsagt i PDF-utgave.​​​

 

 

Skriv ut Tips en venn