Portrettfoto av Kai Morten Terning
Statssekretær Kai Morten Terning avviser at fristen for å gjøre Norge universelt utformet, er fjernet bevisst.
Foto: Regjeringen/Moment Studio

Glemte frister

Vi vet ikke lenger når Norge skal bli universelt utformet.

​​​​Det er nå hele 18 år siden Oslo-politikerne satte seg som mål at byen skulle bli Europas best tilgjengelige hovedstad innen årtusenskiftet, og trenden med å forbigå slike frister i stillhet fortsetter. Denne gang er det regjeringens mål om universell utforming av Norge innen 2025 som forsøkes glemt når denne fristen nå er strøket i den nye handlingsplanen.

I 2009 ga regjeringen Stoltenberg II ut en handlingsplan hvor visjonen om at landet skulle være universelt utformet innen 2025 fremgikk klart og tydelig. «Målet om at Norge skal være universelt utformet innen 2025 er ambisiøst, men mulig», uttalte daværende barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap). 

I dag ser imidlertid politikerne ut til å være adskillig mindre ambisiøse, og 2025-fristen glimrer med sitt fravær i den nye handlingsplanen for universell utforming som ble presentert 29. januar. Og med denne mangelen på frister blir resultatet en adskillig vagere og mindre konkret plan, noe som ikke strekker til hvis målet er å gjennomføre en ordentlig og effektiv satsing på området.

Til NRK Vestfold avviser imidlertid statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet at regjeringen har fjernet denne fristen bevisst.

– Jeg er litt usikker på hvorfor det ikke ble tatt med, men det var ikke bevisst å ta det bort, sier han og hevder at regjeringen fremdeles står for visjonen om et universelt utformet Norge innen 2025. 

Denne artikkelen sto på trykk i Selvsagt nummer 11. Les hele Selvsagt i PDF-utgave.​​​

Skriv ut Tips en venn