Bruksanvsininger og ledninger
Før du forsøker å finne ut hvor ledninger kobles og hvordan nye dingser virker, kan det være lurt å undersøke om du i det hele tatt har lov til å bruke dingsene. Kanskje behøver du ekstra assistanse!
Foto: Helge Olav H. Ramstad

Forbudt for funksjonshemmede

«Bør ikke brukes av barn og funksjonshemmede» står det i mange bruksanvisninger. Det blir stort assistansebehov av slikt. Man kan alltids forsøke å sende et brev til kommunen:

​​Til saksbehandler XXX, 

Jeg ber om å få oppjustert timetallet for min BPA, basert på hittil ukjent assistansebehov knyttet til bruk av helt vanlig teknisk utstyr. 

Skotørkertilsynsmann​​

Skotørkeren min av merket BEHA SKO300T skal ifølge bruksanvisningen ikke være uten tilsyn så lenge det er barn, eldre eller funksjonshemmede til stede. Det vil si at mitt hjem må bemannes av assistent/ skotørkertilsynsmann i gjennomsnitt 12 timer i døgnet. 

Assistansebehov: 84 timer. 

Forbud mot kaffekoking

Likeledes skal ikke barn eller funksjonshemmede benytte min Krups kaffemaskin uten tilsyn. Jeg antar at det er uforsvarlig å sette denne tilsynsjobben til skotørkertilsynsassistenten, og ser at mitt assistansebehov øker med 4 timer i uka. 

For å komme saksbehandlers innvendinger i forkjøpet: Pulverkaffe er ikke et reelt og assistansebesparende alternativ. For det første smaker det helt avskyelig. For det andre kan jeg heller ikke bruke min Princess vannkoker uten tilsyn.

Matlaging har jeg hittil kunnet bedrive uten assistanse. Nå anser jeg at det er tryggest å la mine personlige assistenter ta seg av all aktivitet på kjøkkenet, siden utstyrprodusentene mener det er uforsvarlig å gi meg fri og tilsynsløs adgang til både komfyrtopp, stavmikser og ventilator. 

Og ennå har jeg ikke kommet til bunns i bunken med bruksanvisninger. 

Assistansebehov: 12 timer. 

Vi må følge instruksene​

Jeg ser ikke bort fra at du, kjære saksbehandler, tenker at jeg må slutte å finlese mine bruksanvisninger. Men du vet hvordan det er: Er man gitt en instruks, er det ikke lett å la den vike for egne refleksjoner. Står det i en kommunal BPA-veileder at tilmålt tid til dusjing er en halvtime i uka, kan det være vanskelig for mange i din stilling å tildele tre timer assistanse til morgentoalettet. 

Da skjønner du sikkert også at jeg må forholde meg til gitte instrukser og anbefalinger. 

På dette grunnlag ber jeg om å få min BPA utvidet med 100 timer i uka.

​​Dette skråblikket sto på trykk i Selvsagt nummer 11. Les PDF-utgaven av Magasinet Selvsagt.​​

Skriv ut Tips en venn