Are Hegland på vei inn i gårdsbutikken på småbruket sitt
Are Heggland driver vedproduksjon og eggproduksjon og har egen gårdsbutikk.
Foto: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix

Driver småbruk med BPA

Å bo tett på andre mennesker som han hadde lite til felles med, passet ikke for Are Heggland. Les om mulighetene som ligger i å eie egen bolig og holde på med det du vil.

​​​​​​På et småbruk litt utenfor Tistedal bor Are Heggland. Her produserer han ved, og her har han sauer og 60 høns. Planen er å skaffe 90 høns til. Ingenting uvanlig ved dette, bortsett fra at Are Heggland bor sammen med sine assistenter og har flyttet hit fra en samlokalisert bolig.

- Da han flyttet hjemmefra, fikk Are en liten leilighet i en samlokalisert bolig. For ham passet det dårlig å bo i et trangt bomiljø der han hadde lite til felles med naboene, og det var liten plass til dem som skulle assistere ham. Og siden han har autisme og liker å være aktiv, trenger han også litt plass utendørs, ​forklarer hans stefar Jørn Nilsen.

Kommunen var enig​​

Heldigvis for ham og Are var kommunen enig i denne vurderingen; det ville passe bedre for Are å flytte for seg selv. Og da kommunen strevde med å tilrettelegge tjenestene for Are, var det også kommunen som foreslo for familien hans at de laget en BPA-ordning.

- Vi dro på kurs og etablerte vårt eget selskap som yter tjenester til Are. Nå har han personlige assistenter ansatt i en turnus der de bor sammen med ham flere døgn på rad.

Foreldre kan ta feil​

Han er også fylkesleder i Østfold for Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), og han har merket en holdningsendring hos pårørende til utviklingshemmede.

- Tidligere var det massiv tilslutning til å ha en maksgrense på fire-fem boenheter sammen. Mange i den nye generasjonen av pårørende er ikke kjent med konsekvensene av for store samlokaliserte boliger. Men nå har vi sett det komme; vi har sett funksjonshemmede som ikke får et verdig liv, sier han.

- Så vi kan si at de som ønsker større bofellesskap til sine barn, de tar feil!

Kommunen får gulrota​​

- Men er det ikke dyrt for mange å bygge eller kjøpe egen bolig?

- Jeg har ikke vært borti ett tilfelle der finansieringsproblemer har stoppet noen. Vi har gode finansieringsordninger i Husbanken og utviklingshemmede har dessuten stabil og forutsigbar økonomi og god hjelp til å styre økonomien. Nylig hjalp vi ei jente med å ordne boligfinansiering. Hun har nå et lån på 2,5 millioner i Husbanken med en nedbetalingstid på 50 år. Det lånet betjener hun greit på sin uføretrygd.

Jørn Nilsen skulle likevel ønske en endring av Husbankens finansieringsordninger, fordi det nå er for gunstig for kommunene å bygge institusjoner.

Kommunene får cirka en million per boenhet i tilskudd, mens finansieringstilskuddet til å bygge eller etablere seg i egen bolig varierer vanligvis fra 200.000 til 400.000 kroner.

- Vi skulle ønske at vi fikk mer av den gulrota som kommunen får.

Denne artikkelen sto på trykk i Selvsagt nummer 10. Les hele Selvsagt i tilgjengelig PDF-utgave (4 MB).

L​es også:

​Jørn Nilsens råd om boligkjøp​

Med utsikt til likkjelleren​

Der ingen ville bo​

Skriv ut Tips en venn