Mennesker rundt et stort møtebord. Portrettbilde av Einar Løberg innfelt.
Einar Løberg (innfelt) fra​ Bærum sammenliknet Vestregionen med Vestbredden. Ståle Bratlie, fungerende daglig leder i Uloba, orienterte de 50 fremmøtte om de nye reisereglene i Vestregionen.

- Den nye Vestbredden

- Forholdene for funksjonshemmede i Vestregionen kan best sammenliknes med forholdene på Vestbredden. Dette sa Einar Løberg fra Bærum under et møte i Uloba onsdag.

​​Bakgrunnen for møtet var at Vestregionens sekretariat har sendt ut nye presiseringer som betyr at:

  • Funksjonshemmede må varsle kommunen om de skal oppholde seg utenfor Norges grenser ut over ett døgn.
  • Kommunen skal videre varsles om opphold utenfor egen bostedskommunen som har varighet ut over sju døgn.
  • Funksjonshemmede må også få tillatelse fra sin kommune om de skal oppholde seg utenfor Norge mer enn fjorten dager i løpet av et kalenderår.

Rundt 50 Uloba-medlemmer, arbeidsledere, fungerende arbeidsledere og assistenter møtte opp for å bli informert og samtidig diskutere den nye situasjonen.

​- Hvis du reiser inn eller ut av Vestbredden, så blir du kontrollert og notert. Nå skjer akkurat det samme i Vestregionen. Hvis jeg skal reise ut av min hjemkommune Bærum, så må jeg enten varsle eller søke om lov. Dette er hårreisende, sa Einar Løberg.

Som en hund

​Bjørn Terje Lie, som er avdelingsleder i Uloba, sa han best kunne sammenlikne seg med en hund.
- Det er bare hunder man må søke om lov til å føre inn eller ut av landet. Og funksjonshemmede, da.

I et følelsesladet innlegg sa Bjørn Terje Lie at ingen skal måtte søke om å få reise på ferie. 

- Men nå må jeg det. Jeg må ha en klarering fra kommunen før jeg kan dra til mitt kjære Italia på ferie. Nå er jeg redusert til ikke lenger å kunne bestemme over mitt eget liv, sa Lie.

Overvåket

Politisk rådgiver i Uloba, Tove Linnea Brandvik, som blant annet har fortid som ordfører og Stortingsrepresentant, sa i ett innlegg at hun for første gang i livet er overvåket.
- Jeg blir overvåket av Drammen kommune, sa hun.

Politisk leder i Uloba, Ann Kristin Krokan, var opprørt over at kommunene i Vestregionen nå også kan kreve dokumentasjon på utførte utenlandsreiser.

Absurde krav​​​​

- Kommunene kan kreve dokumentasjon i form av flybilletter, fakturaer fra hoteller eller annen som beviser hvor du har vært. Det betyr at kommunene kan følge med om funksjonshemmede har vært i Thailand, Spania eller Danmark. Det er jo helt absurd.

- Men det som enda verre er: Verken politikere eller journalister bryr seg om det som nå skjer. Gadd å vite hva som skjedde om disse regle​​ne skulle ramme norske kvinner, homofile eller innvandrere. Da hadde det blitt ramaskrik, sa Ann Kristin Krokan.

Engasjerer du deg i kampen for BPA? Kom på BPA-konferansen i høst!​

Skriv ut Tips en venn